Μασονισμός και ΤεκτονισμόςΓενικά ο όρος "Μασονία" ταυτίζεται με τον όρο Τεκτονισμός.

Ωστόσο έχει διαμορφωθεί μία σημαντική διαφοροποίηση καθώς οι "τεκτονικές" οργανώσεις είναι συγκεκριμένες, "τυποποιημένες" και ευρέως ανεγνωρισμένες και αποτελούν κατά κάποιον τρόπο την "επίσημη Μασονία" ενώ η ευρύτερη Μασονία περιλαμβάνει πολυποίκιλες οργανώσεις που "μιμούνται" τις τεκτονικές αλλά δεν αναγνωρίζονται από αυτές καθώς εισάγουν δογματικές και τελετουργικές παραλλαγές, και κυρίως, λειτουργούν ως αυτοκέφαλοι σύλλογοι.

Εισαγωγή

Η Μασονία ήταν ανέκαθεν ένα σύνολο οργανώσεων που συγκέντρωσε στους κόλπους του βασιλείς, πρωθυπουργούς, υπουργούς, τραπεζίτες, δικαστικούς, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες, έμπορους, δημοσιογράφους, επιστήμονες και άλλες προσωπικότητες.

Ανέκαθεν προσείλκυε άτομα με φιλοδοξίες ή άλλες επιδιώξεις που διέθεταν μυστικοπάθεια και εκδήλωναν επιθυμία συμμετοχής σε μυστικές - απόκρυφες οργανώσεις.

Ωστόσο η λαϊκή φαντασία, μεγαλοποίησε την δραστηριότητα του Μασονισμού, την ισχύ και την επιρροή του στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα των χωρών. Αλλά, και οι θρησκείες, κυρίως ο Καθολικισμός, με την πολεμική τους έχουν δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από την δραστηριότητα του Τεκτονισμού - Μασονισμού. Αντίθετα οι Αγγλικανοί δείχνουν ανοχή, αλλά και συχνά συμμετέχουν στη Μασονία.

Κοινωνική Επιρροή

Οι Μασονικές οργανώσεις διέθεταν, πραγματικά, δύναμη - ιδίως τον 18ο και τον 19ο αιώνα, αλλά και προηγουμένως - και η συστηματική διείσδυση ή η διακριτική στρατολόγηση ανθρώπων με θέσεις - κλειδιά στην κοινωνία, αύξανε την επιρροή τους.

Επιπλέον η μυστική δράση της Μασονίας, αυξάνει την ενεργή κοινωνική διείσδυσή της και την επίδρασή της στα πολιτικά ή τα οικονομικά μιάς χώρας. Η μυστική και απόκρυφη δράση ελκύει άτομα φιλόδοξα και κυρίως ματαιόδοξα, τα οποία τα δίνουν όλα στην οργάνωση.

Έπειτα, οι θρησκευτικού τύπου τελετουργίες, με δοξασίες, τυπικά, και πειθαρχημένες επαναλαμβανόμενες θεουργικές δραστηριότητες, επιτείνουν την συσπείρωση γύρω από την αντίληψη της μοναδικότητας του μασονισμού.


Ιστορία

Η Μασονία έχει την αρχή της σε οργανώσεις που δημιουργήθηκαν τους τέσσερεις πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες και αναβίωσαν τα Μεσαιωνικούς χρόνους, με το περίβλημα των ιπποτικών ταγμάτων.

Μπορεί να ενταχθεί σε μία ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει οργανώσεις (τάγματα), όπως λ.χ. οι Ροδόσταυροι, οι ιππότες της Μάλτας, οι Αγγελικοί Αδελφοί, οι Ιππότες Καδώς, οι Ναΐτες ιππότες, Καλατράβα κ.ο.κ., αλλά και στο Ισλάμ οι Ασασσίνοι είχαν ιεραρχία και τάξεις.

Στις τάξεις τους υπηρετούσαν αριστοκράτες και ευγενείς, που διοικούσαν, ιερατείο, το οποίο προέρχοταν από τις ίδιες τάξεις και οι στρατιώτες, οι οποίοι εστρατολογούντο από τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, υπηρετούσαν χωρίς αντιρρήσεις, το τάγμα τους.

Η κοινωνική αδικία που επικρατούσε το Μεσαίωνα ωθούσε το λαό προς τα ιπποτικά τάγματα. Έθελγε, άλλωστε, τα άτομα λαϊκής προέλευσης, το γεγονός ότι αποκτούσαν δύναμη ως μέλη των ιπποτικών ταγμάτων με κοινοβιακή ζωή, με επίφαση ισότητας των μελών, με μυστικές τελετουργίες και διδασκαλίες, με ανώτατη ιεραρχία κάτω από τη σιδηρά διοίκηση του Μεγάλου Διδάσκαλου, του Μάγιστρου, ή Μεγάλου Ποντίφηκα.

Ακόμη και σήμερα ατόμα, μεσαίων ή κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, εντυπωσιάζονται από το γεγονός, ότι μυούμενα στη μασονία, γίνονται αυτόματα «αδελφοί» αριστοκρατών και υψηλόβαθμων στελεχών της κοινωνίας.

Οι Στοές φέρουν βαρύγδουπα ονόματα, μεταξύ των οποίων Στοά της Βασιλικής Αψίδας, η οποία, σε διάφορες εποχές είχε ονόματα όπως Αγία Στοά, Ιερά Στοά και Βασιλική Στοά.

Η τεκτονική παράδοση διδάσκει, ότι:

 • Η Αγία Στοά ιδρύθηκε σε σκηνή στην έρημο και προήδρευσαν διαδοχικά ο Μωυσής, ο Αχολιάβ (ή Ελιάβ) και ο Βεζαλεήλ (ή Βεσελεήλ).
 • Η Ιερά Στοά ιδρύθηκε στο όρος Μορία στη διάρκεια της ανοικοδόμησης του πρώτου Ναού. Στην Ιερά Στοά προήδρευσαν ο βασιλέας του Ισραήλ Σολομών και ο βασιλέας της Τύρου Χιράμ.
 • Η Βασιλική Στοά ιδρύθηκε ανάμεσα από τα ερείπια του ναού του Σολόμωντα. Στη διάρκεια της ανοικοδομήσεώς του προήδρευσαν ο Ζουρεββάβελ, ο Χαγκάι και ο Ιοσούας.

Αν και ο επίσημος τεκτονισμός δεν σχετίζεται με τον Χριστιανισμό ωστόσο ονόματα Χριστιανών αγίων και κυρίως του Ιωάννη έχουν παρεισφρύσει στην μασονική παράδοση.

Έτσι πάτρωνες των χριστιανών Μασόνων θεωρούνται:

 • Ο Ιωάννης ο βαπτιστής, θεωρείται προστάτης των συντεχνιών λιθοξόων, που έδρασαν ως αδελφότητες στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας στην Αγγλία, αλλά καθιερώθηκε στα 1717 ως προστάτης της Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας.
 • Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, τιμάται κυρίως από τις σκωτικές στοές.
 • Άλλοι χρησιμοποιούμενοι άγιοι είναι ο Άγιος Ανδρέας, ο Παύλος, ο Απόστολος Πέτρος κ.λπ..

Τελετουργία

Ο Μασονισμός περιλαμβάνει εντυπωσιακές τελετές οι οποίες συνεγείρουν το μυστηριακό συναίσθημα και πείθουν τους οπαδούς για το αλάθητο των διδασκαλιών και το απόλυτο στη μέθοδο αναζήτησης της μυστηριακής αλήθειας, την οποία αποκαλούν «φως».

Μασονική Διδασκαλία

Για τους υποψήφιους νεοεισερχόμενους μασόνους κυριαρχεί η Πυθαγόρεια εντολή, που είναι και κανόνας ζωής:

"Βλέπε, Άκου, Σιώπα" (από τα λατινικά Audi, Vide, Tace),

Αυτή καθιερώθηκε στα 1813 και ισχύει απαρέγκλιτα.


Στην συνέχεια ακολουθεί ένα δείγμα συμβολικής διδασκαλίας με ερωτήσεις και απαντήσεις, που προέρχεται από μασονική κατήχηση μασόνου (αναφορά του Wahreit Einigkeit):

Ερώτηση: Τι οικοδομούν οι Ελεύθεροι Τέκτονες;

Απάντηση: Aόρατον Ναόν, του οποίου το σύμβολο είναι ο Ναός του βασιλέα Σολομώντα.


Ερώτηση: Πώς ονομάζεται η διδασκαλία του τόπου της ανεγέρσεως του μυστικού αυτού οικοδομήματος;

Απάντηση: Βασιλική Τέχνη, διότι διδάσκει τον άνθρωπο πώς να κυβερνά τον εαυτό του.

Βασικές Αρχές του Μασονισμού

Μασονισμός και Αλληγορία

Η συμβολική και αλληγορική μέθοδος διδασκαλίας του Μασονισμού έχει καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα και κατάγεται από τους αλεξανδρινούς χρόνους, όπως διακηρύσσουν οι θεωρητικοί αξιωματούχοι τους.

Οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες αποτελούν τη βάση του τεκτονικού συστήματος, παραδέχεται ο μασόνος Mackey: "Από την Αλεξανδρινή σχολή κατέχουμε τον Γνωστικισμό και την Καββάλα και ιδίως το σύστημα του συμβολισμού και των αλληγοριών, που βρίσκεται στη βάση της τεκτονικής φιλοσοφίας".

Στους Πυθαγόρειους χρωστούν οι τέκτονες δάσκαλοι την ουσία των δογμάτων και την εσωτερική μέθοδο μεταδόσεώς τους.

Και υπογραμμίζει ο μασόνος θεωρητικός δάσκαλος:

«Ο Αριστόβουλος και ο Φίλων δίδαξαν στους μασόνους ότι η πραγματική βάση κάθε θρησκευτικού και φιλοσοφικού δόγματος είναι αλληγορική. Δηλαδή, η μεν απλή, φραστική, επιφανειακή μορφή τους προωρίζεται για τον απλό λαό (τους αμύητους και βέβηλους, κατά τη μασονική ορολογία), ενώ η εσωτεριστική ή "κεκρυμμένη έννοια" τους προωρίζεται μόνον δια τους μύστας».

Μύστες, κατά τον τεκτονισμό, είναι προφανώς βέβαια οι γνωστοί θρησκειακοί ιδρυτές όποως ο Βούδας, ο Ζωροάστρης, ο Πυθαγόρας, ο Ορφεύς, ο Χριστός, ο Μωάμεθ αλλά και πολλοί διδάσκαλοι μυστικών και απόκρυφων ή θεοσοφικών θεωριών»

Συγκρητισμός

Ο Μασονικός συμβολισμός προέρχεται από την ανάμειξη στοιχείων από τα αρχαία λατρευτικά τυπικά των Ελλήνων, των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Εβραίων, των Φοινίκων. Τα σύμβολα αυτά αναπαράγονται σε όλους τους βαθμούς της μασονικής ιεραρχίας.

Σημαντική επίδραση στα τυπικά της Μασονίας έχουν στοιχεία από διάφορες θρησκείες και εσωτεριστικές φιλοσοφίες όπως:

Αναμειγνύονται ετερογενή στοιχεία, όπως ακριβώς συνέβη και με αντίστοιχες παλαιές "εταιρείες" όπως οι Γνωστικοί, οι Βαλεντινιανοί και Οφίτες την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο Μανιχαϊσμός.

[Μάνης ήταν ένας Πέρσης φιλόσοφος ιδρυτής θρησκείας, του Μανιχαϊσμού, ο οποίος ανάμειξε στοιχεία ζωροαστρισμού, ιουδαϊσμού, βουδισμού και χριστιανισμού. Εκτελέστηκε από τους Πέρσες με οδυνηρό θάνατο.].

Μασονισμός και Θεολογία

Με όλα αυτά και άλλα πολλά στοιχεία, ο Μασονισμός έχει τη μορφή θρησκείας, αφού διαθέτει διδασκαλίες και δόγματα βιωματικής πίστης, ιερατεία, απρόσωπο θεό, αμφιέσεις και ιερά σύμβολά, τυπικά, δόγματα, ναούς, μυστήρια και τελετουργίες.

Η ανωτάτη δύναμη είναι ο Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος με συγκρητιστική θεοσοφική (μανιχαϊκή) μορφή.

Ο Μασονισμός δεν επιβάλλει πίστη γενικά σε ένα συγκεκριμένο θρησκειακό θεό, αλλά στο Υπέρτατο Ον, που ο κάθε οπαδός διαμορφώνει εγκεφαλικά κατά το δοκούν. Η αυτογνωσία αποτελεί σύνθημα και δόγμα.

Ο μασόνος είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει, στα πλαίσια μη δέσμευσης των μασόνων για κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, αρκεί να μην αμφισβητεί το μασονικό τυπικό.

Ο Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος είναι η κάθε μεγάλη δύναμη, η οποία έχει τις ρίζες του στο Θεό, τον οποίο θεωρούν οικοδόμο, ή αρχιτέκτονα.

Το δόγμα της ενότητας της μασονίας βασίζεται στην ύπαρξη «του ενός και μόνου θεού», «του ανύπαρκτου, του ενουσίου όντος, του μόνο γεννώντος στον ουρανό και στη γη, του απάτορος και αμήτορος, πατέρα και μητέρα των πάντων»

Η θρησκευτική φιλοσοφία του τεκτονισμού βασίζεται στις θεωρίες που θεμελίωσαν οι μασόνοι Lessing, Herder και Fichte, «θέτει όλες τις θρησκείες στο ίδιο επίπεδο». Οι υπάρχουσες θρησκείες «αποτελούν σταθμούς στην εξέλιξη της ανθρωπότητας προς το υπέρτατο τέρμα, όπου όλοι οι λαοί θα φθάσουν στο Μέλλον και θα βρουν εκεί την Μόνη Αλήθεια» το επιλεγόμενο "φως". Ο μασονισμός απλά καθορίζει αυτήν την οδό.

Μασονισμός και Αποκρυφισμός

Ο Μασονικός αποκρυφισμός, είναι ένα άλλο στοιχείο, που δημιούργησε στο Παρελθόν στη φαντασία των έξωθεν ανθρώπων δαιμονικές και υπερφυσικές δυνάμεις, για τα μέλη των Στοών.

Ο Μασονισμός υιοθετεί το Ταλμούδ, την Καββάλα, την Σολομώντεια Κλείδα (Clavicula Salomonis) και τις διδασκαλίες αποκρυφιστών, όπως του Καλλιόστρο, του Μαρτίν, του Στέπτφερ, του Παπύς κ.ά.

Επιπλέον αποδίδει ερμητικές εξηγήσεις σε θεολογικές απόψεις επίσημων θρησκειών, όπως λ.χ. μεθερμηνεύει με ερμητιακό τρόπο την Χριστιανικό αρτικόλεξο ΙΝRI ( = "Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων") ως (Igne Natura Renovatur Integra = Με το Πυρ η Φύση αναγεννάται Ολοκληρωτικά), ( το ίδιο υιοθετούσαν και οι Ναΐτες Ιππότες).


σχετικο βιντεο videakiatl.blogspot.com

πηγη

4 σχόλια:

Απόμαχος 13 Νοεμβρίου 2009 - 4:00 μ.μ.  

"Αυτάρεσκοι" ,"Αλαζόνες" και Αριβίστες συνωθούνται στις Πύλες των ιερών τους στοών,βέβαιοι όντες ότι αποτελούν το άλας της Γής....

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2010 - 9:38 μ.μ.  

Einai mia dunami pou mporei na kanei ta panta. Kanenas den mporei na fantastei ti mporei na kanei.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2012 - 7:32 μ.μ.  

to mono sigouro einai oti dn kseroume ti dunami exoun k mexri pou mporoun na ftasoun.....!!!!

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 - 2:49 μ.μ.  

Η δύναμη που λέτε πηγάζει από το δικό μας ''φοβο''. Από τη δική μας περιέργεια, τη δική μας τάση να μεγαλοποιούμε αυτή την ηλιθιολογία. Αν δεν υπήρχαν οι ''μη μασόνοι'' δε θα υπήρχαν ούτε οι ''μασονοι''. Εμείς τους κάνουμε να νομίζουν ότι έχουν δύμανη και εξουσία. Κι εμείς πάλι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτό το ''νομισμα'' και να δούμε την άλλη του οψη, η οποία -να είστε σίγουροι-είναι ολόιδια με εμάς.

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

τα xxx ειροτερα βιντεακια


απο Sarin

Eργατικη Νομοθεσια

Ψαχτηρι γνωσεων

Ψαχτηρι γνωσεων
---------------------------------------------------

ΑΡΙΘΜΟΣΟΦΙΑ

ΑΡΙΘΜΟΣΟΦΙΑ
---------------------------------------------------

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ
....................................................................

......................................................................

....................................................................

.....................................................................

----------------------------------------------------

Ελληνικά σε Αγγλικά

Ελληνικά σε Αγγλικά
---------------------------------------------------

Κατεβάστε Δωρεάν Ολόκληρα Βιβλία

Κατεβάστε Δωρεάν Ολόκληρα Βιβλία
.....................................................................

εδω για παιδικα και Γυμνασιου- Λυκειου

εδω για παιδικα και Γυμνασιου- Λυκειου
----------------------------------------------------

ΒΙΒΛΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΒΙΒΛΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
---------------------------------------------------

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
....................................................................

...................................................................

....................................................................

ΚΟΜΙΚΣ online

ΚΟΜΙΚΣ online
...................................................................

ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ
....................................................................

Για παιδια

παιδικά

επισης

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενα παιχνιδι του συμβουλιου της Ευρωπης

Ενα παιχνιδι του συμβουλιου της Ευρωπης
....................................................................

παιχνίδι στίβου

παιχνίδι στίβου
....................................................................

Τα παιχνιδια των γονιων μας

Τα παιχνιδια των γονιων μας
----------------------------------------------------

το παλιατζιδικο των αναμνησεων

amusing planet

το λεξικό του σκεπτικιστή

Πρώτες βοήθειες - Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης - Χρήσιμα τηλέφωνα

Πώς κόβεται το τσιγάρο

Πώς κόβεται το τσιγάρο
-----------------------------------------------------

φυσικά καλλυντικά

φυσικά καλλυντικά
αλχημείες & ελιξίρια

Μαθηματα ξενης γλωσσας

Μαθηματα ξενης γλωσσας
...................................................................

-----------------------------------------------------

Μαθήματα ζωγραφικής

Μαθήματα πιάνου

ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ

αξιοπροσεχτα

 • *Φίλοι μου πάντα λέω πως όσο και να μεγαλώνω μαθαίνω..και σήμερα βλέποντας μία εξαιρετική εκπομπή όπως πάντα στη "Μηχανή του Χρόνου" ταξίδεψα στο Πειραιά ...
  Πριν από 1 ημέρα
 • Την προηγούμενη εβδομάδα συνέβη το αδιανόητο: Οι κόρες μου έκλεισαν η μία τα 16 και η άλλη τα 14! Όσοι παρακολουθείτε το blog από τα πρώτα του χρόνια μπο...
  Πριν από 1 εβδομάδα
 • Το ψήσιμο στην γάστρα κάνει αποδεδειγμένα το φαγητό ή ότι άλλο ψήσουμε σε αυτήν, πολύ πιο νόστιμο. Για την σημερινή μας συνταγή, επέλεξα να ετοιμάσω μια κρ...
  Πριν από 4 εβδομάδες
 • ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΤΟΥ 2011 ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 17/7/2011 ΓΥΡΙΖΑΜΕ ΑΠ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ ΜΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΑ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΒΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΣ...
  Πριν από 1 χρόνια
 • Πριν από 1 χρόνια
 • Πριν από 4 χρόνια
 • Όσο υπάρχουν ακόμη άνθρωποι...άνθρωποι που πονούν τον τόπο, την παιδεία και τα παιδιά της χώρας μας, έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε! Αξιότιμε κύριε Μπάσμπα Σ...
  Πριν από 6 χρόνια

Γραφέας Πεζικού