Ξεκίνησε τη ζωή του στις 20 Νοέμβρη με δέκα εκατομμύρια «χτυπήματα» την ώρα. Χρήσιμο εργαλείο για φοιτητές, ακαδημαϊκούς, λάτρεις των τεχνών και αντίπαλο δέος των αμερικανικών μηχανών αναζήτησης
«Η Europeana θα προσφέρει ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και πέρα από σύνορα και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέας αντίληψης ως προς το τι είναι ο πολιτισμός μας. Επιπλέον θα διευκολύνει τη σύνδεση των ατόμων με την ιστορία τους και, μέσω διαλογικών σελίδων και εργαλείων, μεταξύ τους», Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα ΜΜΕ.
«Με την Europeana οι πολιτιστικοί φορείς αποκτούν νόημα για τη "γενιά του Web 2.0" - μια γενιά με προσδοκίες για τη δυνατότητα να διαβάζει κείμενα, να παρακολουθεί βίντεο, να ακούει ήχους και να κοιτάζει εικόνες στον ίδιο χώρο και χρόνο. Προσφέροντας στους νέους μια πλήρη πολυμεσική εμπειρία θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό της Ευρώπης», Ελιζαμπεθ Νίγκεμαν, γενική διευθύντρια της γερμανικής εθνικής βιβλιοθήκης και πρόεδρος του ιδρύματος της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης.
Είναι e-βιβλιοθήκη, online μουσείο, διαδικτυακό αρχείο, τράπεζα φωτογραφικών και βιντεοσκοπημένων ντοκουμέντων και ίσως το εγκυρότερο κέντρο ψηφιακών αναζητήσεων.
Το αντίπαλο δέος των αμερικανικών ψαχτηριών γεννήθηκε στην Ευρώπη και, παρά τις περιπέτειες που είχε στα πρώτα βήματα στον «αέρα», σήμερα είναι στη διάθεση όλων μας προσφέροντας απλόχερα θησαυρούς γνώσεων. Ο λόγος για την Europeana, το καμάρι των Ευρωπαίων, που συνδέει τους χρήστες με περισσότερα από 4 εκατομμύρια ψηφιακά τεκμήρια, αριθμός που θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Το www.europeana.eu είναι διαδικτυακός τόπος πολιτισμού και ιδεών. Ενα υπερφιλόδοξο σχέδιο αρωγός για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, πανεπιστημιακούς, αλλά και όλους όσοι αγαπάτε να ενημερώνεστε για την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική, και γενικότερα την παγκόσμια κουλτούρα. Μια προσπάθεια που αντικειμενικά άργησε να υλοποιηθεί, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να κερδίσουν πολύτιμο έδαφος και να προπορευτούν σημαντικά ώς σήμερα στη δημιουργία ψηφιακών μηχανών αναζήτησης.
Ο ιστότοπος «μιλάει» για την ώρα 26 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και ελληνικά. Στις γλώσσες αυτές μπορούν οι χρήστες του Διαδικτύου να ψάξουν και να διαβάσουν τα λήμματα που τους ενδιαφέρουν. Δεδομένου ότι η Europeana βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, τα αγγλικά και τα γαλλικά υπερισχύουν. Δηλαδή χρησιμοποιώντας αυτές τις γλώσσες έχετε περισσότερα αποτελέσματα στις αναζητήσεις σας. Σταδιακά όμως ολόκληρο το ογκωδέστατο περιεχόμενο θα μεταφραστεί εξίσου και στις υπόλοιπες γλώσσες των χωρών-μελών της Ενώσης.
Το ιστορικό
Η Europeana έκανε το ντεμπούτο της στον διαδικτυακό αέρα στις 20 του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά το site «έπεσε» την ίδια μέρα εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης, που ξεπερνούσε τα δέκα εκατομμύρια «χτυπήματα» την ώρα (!). Ετσι οι υπεύθυνοι του ιστότοπου τον έκλεισαν για να αναβαθμιστεί και να ...αντέχει στις πολυπληθείς επισκέψεις! Το σχέδιο τότε ήταν να ξαναλειτουργήσει στα μέσα Δεκεμβρίου. Τελικά χρειάστηκε ακόμα λίγος χρόνος και η Europeana τέθηκε τελικά σε λειτουργία λίγες μέρες προτού μπει το 2009. Αν και εφοδιασμένη με νέους ισχυρότατους σέρβερ ,παρέμεινε σε δοκιμαστική φάση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και τελικά, λίγες εβδομάδες πριν, όσοι είχαν εγγραφεί χρήστες σε αυτήν έλαβαν ένα μήνυμα στο e-mail τους που ενημέρωνε ότι πλέον η Europeana λειτουργεί κανονικότατα!
Μπαίνοντας στον ιστότοπο θα μπορέσετε να βρείτε και να μελετήσετε φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα, σχέδια, χάρτες, απεικονίσεις μουσειακών εκθεμάτων, κείμενα, βιβλία, σκαναρισμένες επιστολές, εφημερίδες, ημερολόγια, αρχειακά έγγραφα ιστορικής σημασίας, αλλά και μαγνητοσκοπημένες εκπομπές ραδιοφώνου και κάθε είδους ηχητικό ντοκουμέντο μπορείτε να φανταστείτε. Ακόμα θα έχετε πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Οσο περνάει ο καιρός η Europeana θα εμπλουτίζεται με ειδικού ενδιαφέροντος λήμματα διευρύνοντας το ήδη πλουσιότατο index της.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 σχεδόν σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχτηκε με ψήφισμα υπέρ της δημιουργίας τής Europeana, ενώ μέχρι το 2011 από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα δοθούν περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του φιλόδοξου σχεδίου. Το μεγάλο στοίχημα της Επιτροπής είναι να καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον (και άρα και πόρους) και από τον ιδιωτικό τομέα ώστε η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη να ...πετάει στον Ιστό!
Είπαν για την Europeana «Με την Europeana συνδυάζουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας επικοινωνιών και δικτύων με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας. Η Europeana θα είναι όχι απλώς μια βιβλιοθήκη, αλλά μια πραγματική πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους του 21ου αιώνα, η οποία θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν σε δημιουργικότητα τους πιο εφευρετικούς προγόνους τους, όπως τους αρχιτέκτονες της Αναγέννησης. Φανταστείτε και μόνο τι δυνατότητες προσφέρει στους σπουδαστές, στους λάτρεις των τεχνών ή τους ακαδημαϊκούς να έχουν πρόσβαση, να συνδυάζουν και να εξερευνούν επιγραμματικά τους πολιτιστικούς θησαυρούς των κρατών-μελών. Αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι ο πολιτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου